Choď na obsah Choď na menu
 


Žiaci II.M zo Spojenej školy na Odbornej stáži v Čechách

17. 11. 2010

Spojená škola v Rimavskej Sobote dala možnosť žiakom ísť na odbornú stáž do rôznych miest v Českej republike. Všetko sa mohlo zrealizovať vďaka projektu. Jednalo sa o dvojtýždňový pobyt, na ktorom sa žiaci študujúci odbor Hygiena potravín v pomaturitnom štúdiu mali zapraxovať v určitých továrňach a podnikoch. A my vám teraz trochu priblížime, ako sa tam budúci hygienici potravín mali. Na otázky odpovedá Tomáš Sulyok, študent Spojenej Školy.

Obrázok Kedy ste navštívili susedné Čechy a v ktorých mestách?

„V dňoch 10.10.2010 až 23.10.2010 sme sa žiaci druhého ročníka pomaturitného štúdia hygiena potravín na Spojenej škole, zúčastnili odbornej stáže v Českej Republike. Svoju prax sme vykonávali v pekárenskom priemysle sieti Penam (ktorá sa podieľala na spolupráci v rámci projektu) na troch miestach. Traja v Brne, v Rosiciach a dvaja v Zlíne. Postupne sme mali nadobúdať a osvojiť si techniky a fungovanie výroby”.  Tvrdí Tomáš.

Mali ste aspoň pestrý program?

„ Uf no to určite áno” Zamyslel sa mladý ambiciózny študent a ďalej pokračuje: „Na každý deň nám bol navrhnutý program, ktorý sme absolvovali. Cez sklady, expedíciu výrobkov, výrobu, sanitáciu, laboratórnu kontrolu akosti, až po prijem objednávok a kancelárskych prác, sme videli ako funguje potravinársky priemysel a jeho komplexnosť, pri dodržiavaní  podmienok, stanovené aj HACCP certifikáciou”.  Vysvetľuje.

Ako ste sa vlastne dostali do Čiech?

„Stáž bola financovaná z grantov Leonardo da Vinci. Podobné projekty napomáhajú, Obrázok a skvalitňujú podľa mňa žiakom štúdium.

Čo ste si z Odbornej stáže odniesli?

„Na stáži sme si uvedomili ako to chodí, keď sa začne „tvrdý život“, keď sa človek musí osamostatniť, nájsť si prácu, a zarábať peniaze. Každý deň bol trochu odlišný. Jeden deň sme mali trochu voľnejší, druhý deň sme zas  makali”. Hovorí s úsmevom Tomáš.  „Okrem práce sme mali možnosť spoznať navštívenú krajinu jej kultúru a mentalitu. Prostredie je tam uvoľnenejšie. Opisuje. „Ľudia sa zaujímajú o svoju históriu, kultúrne pamiatky. Som naozaj rád, že som sa mohol zúčastniť tejto stáže, určite nám to všetkým dalo dosť skúsenosti a zážitkov. Ďakujem všetkým učiteľom a škole, ktorí sa na tomto projekte podieľali, aby bol projekt zrealizovaný”


 

                                                                  -Miroslav Trenka, Tomáš Sulyok, Foto: Zorka Magyarová-