Choď na obsah Choď na menu
 


Cestovať autobusmi luxus?

24. 11. 2010

Finančná kríza skomplikovala mnohým ľuďom život. Prišli o zamestnanie. Najhoršie na tom je, že žijeme v regióne s vyše 30% nezamestnanosťou. Pracovné mzdy zostali nezmenené. Napriek ranám a nešťastiu regiónu, sa všetky ceny neustále zvyšujú. Výnimkou nie je ani cestovné.

 

Už dnes, je zjavné jasné, že cestovné je naozaj dosť vysoké. V našom regióne je to podľa môjho názoru nezmysel, pretože pracujúci, ktorí zarobia minimálnu pracovnú mzdu, si značnú časť financií odcestujú.

ObrázokNapríklad: jednosmerné cestovne v rámci 16 km zaplatí 0,95€. Avšak cestujúci sa potrebujú dostať aj domov, pričom opäť zaplatia za spiatočnú cestu. Celkové cestovné pre zamestnanca bude v konečnom dôsledku stáť neuveriteľných 1,90€. Po prepočítaní na naše bývalé ”zlaté” korunky, to bude 57,2394-Sk. Môžeme to zaokrúhliť na rovných 60 korún, čo poviete? Krásna suma. Len za 16 km. A to sme s počítaním ešte neskončili. Doteraz sme vyrátali cestovne na jeden deň. Čo to urobí s našou peňaženkou, ak budeme počítať za celý mesiac? Jednoduchý výpočet: 0,95x2x20= 38€ . Krásne číslo. Na prvý pohľad neškodné, avšak, keď si znovu prepočítame kurzom (aj keď mnohí podnikatelia hovoria: „ Už netreba prepočítavať”. Som toho názoru, že musíme! Iba tak sa naučíme narábať s menou Euro), ale poďme späť k nášmu prepočtu 38€= 1144,78- Sk Tak pri tejto sume mi naskakujú zimomriavky. Som hlboko presvedčený o tom, že cestovať autobusom je pre mnohých pracujúcich naozaj luxus. Aj keď v mnohých autobusoch, to stokrát luxusné nie je. A veľakrát sa mi zdá, že platby za cestovanie v autobuse je neobjektívne. Dôvod? Niektorí cestujúci sedia, iní zas stoja. Kde je spravodlivosť? Nikde. Podstatné je odviesť sa. Pre región s nízkou zamestnanosťou je potrebné cestovné znížiť. Je príliš nelogické, aby v chudobnom meste premávali autobusy za neprimerané sumy. A nejedná sa len o cestovné, ale aj o potraviny a služby. Treba sa zamyslieť. Niektorí možno menej schopnejší podnikatelia v minulosti spisovali petície na podporu domácich podnikateľov. No máloktorí z nich, sa asi zamyslel nad tým, že požaduje privysoké