Choď na obsah Choď na menu
 


Poriadne dusno na obecnom zastupiteľstve v Gortve

23. 6. 2008
Už po štvrtýkrát v tomto roku zasadali poslanci obecného zastupiteľstva v obci Gortva pri Rimavskej Sobote. Rokovania prebiehali hladko až po bod diskusie, kde sme sa pýtali, čo ako a prečo. V otázkach sme sa zamerali, na neplatičov dani z nehnuteľnosti, za psa a za vývoz smeti. Zaujímalo nás aj čo sa bude robiť s 15-ročnou chátrajúcou budovou ,, kultúrneho domu,, , ďalej estetika domu smútku a jej prístrešia, dokončenia zámockej dlažby na cintoríne, vodovod nachádzajúci na začiatku cintorína, informačné tabule ako aj cintorínsky poriadok a neprítomnosť kompetentných na obecnom úrade.

gortva Pred začiatkom letných prázdnin sme si posvietili na pána starostu Jána Melišíka a poslancov v obci Gortva. Predmetmi rokovania boli: oboznámenie s prácami na projekte Gortva infraštruktúra, prípravy na deň obce, dokončovanie vonkajšej fasády domu smútku, predloženie záverečného účtu za rok 2007, schválenie členov školskej rady, pre základnú školu s vyučovacím jazykom maďarským a rovnako aj člena pre miestnu materskú školu a odpredaj pozemku fyzickej osobe.

Gortva infraštruktúra

Obec v minulosti vypracovala projekt ohľadom kanalizácie s čističkou odpadových vôd, pozemných komunikácii a verejného osvetlenia. Európska únia prispeje 95% zo sumy a zvyšných 5% si musí obec ušetriť. Projekt je dôkladne vypracovaný a stavby by sa mali začať najskôr v budúcom roku. Predpokladaný termín ukončenia by mal pripadnúť na rok 2010.

Prípravy dňa obce

Poslanci sa touto problematikou veľmi dlho nezaoberali. Momentálny návrh je len pozvanie maďarsko-rómskeho speváka Bódyho Gustiho, ktorí by mal prísť zabaviť ľudí za 15. 000 SK.

Dokončovanie vonkajšej fasády domu smútku

Dom poslednej rozlúčky by mal byť vymaľovaný farbou, ktorá je blízka bielej. Farbu navrhli poslankyne Judita Melišiková, Katarína Nagyová a Viera Putnokyová. Návrh hlasovaním prešiel a dostal zelenú.
gortva1


Predloženie záverečného účtu za rok 2007

Obec Gortva si poriadne utiahla opasky a našetrila úctyhodných 500. 000 Sk. To je približná suma.

Schválenie členov školskej rady pre MŠ a ZŠ

Novými členmi sa stali poslanci obecného zastupiteľstva pre ZŠ Július Kusza a pre MŠ Viera Putnokyová.

Odpredaj pozemku fyzickej osobe

Obec odpredáva pozemok za symbolickú korunu Oľge a Gejzovi Brenkusovim. Avšak všetky náklady spojené s kúpou pozemku hradí kupca.

Diskusia

Diskutovalo sa hlavne o neplatičoch, ktorý od roku 2007 dlžia obci vyše 50. 000 Sk. Je dosť možné, že ak obyvatelia nezaplatia dane a poplatky, budú vyradený z aktivačnej činnosti. Občania môžu aj očakávať zvýšenie poplatku za odvoz smeti z doterajších 150 Sk na 200 Sk na osobu. Padli aj otázky ako napríklad čo bude s chátrajúcou budovou ,,kultúrneho domu,, . Starosta obce na túto otázku odpoveď nemal. Z jeho úst to vyznelo akoby sa ma to netýkalo, čo značí že ani v najbližšom čase sa nebude zaoberať týmto problémom. Nasledujúca otázka sa týkala vodovodu, ktorý sa nachádza v bezprostrednej blízkosti domu smútku. Starší ľudia majú čo robiť aby sa z konca cintorína vrátili na začiatok.
gortva2
Starosta obce s poslancami argumentovali, že v minulosti sa voda nosila z domov a pod. Neprihliadajúc však na realitu. Nuž nič iné starším ľuďom neostáva budú sa musieť aj naďalej trápiť a chodiť z konca cintorína na začiatok. Po prípade si obujú korčule. V miestnom cintoríne sa nenachádza ani jeden kontajner a občania dediny hádžu suché kvety a iné predmety do trávy čo je bohužiaľ smutné. Ďalšia otázka sa týkala estetiky domu smútku a jej prístrešia. Dom smútku je stavaný rukami pracovníkmi na aktivačných prácach v obci. Budova je postavená zo starých tehál, drevených a železno-presklených dvier. Strieška je skonštruovaná zo železa a plexiskla. Celá budova vyzerá akoby bola pozliepaná z toho, čo máme doma.
gortva5
Nehovoriac o zneuctení domu smútku internetovými vysielačmi. Čo sa týka dlažby na cintoríne, podľa slov pána starostu ,,momentálne sa bude ťahať iba do stredu cintorína, a neskôr by sa mala dokončiť. Len, aby to tak bolo pán starosta. Ďalšou otázkou v poradí boli informačné tabule a cintorínsky poriadok. V dedine sa nachádza informačná tabuľa. Problém je však ten, že sú tam staré informácie. Všetky oznamy sa lepia po sklách buď obchodu Coop Jednota, alebo u súkromníka Ladislava Horvátha. Na danú otázku sme nedostali jasnú odpoveď. Cintorínsky poriadok síce máme, ale zabudli sme ho dať tam kam patrí. Posledná otázka bola dosť prekvapujúca, keď som sa pána starostu opýtal, že dokedy mate pracovnú dobu. Jeho odpoveď bola jednoznačná. Do 16:00. Nasledovala ďalšia otázka, prečo včera nikto nebol v budove obecného úradu. Obyvateľ obce si potrebuje súrne niečo vybaviť a nemôže. Starosta sa odvolal nato, že keď potrebuje tak si odíde a ak ma sekretárka dovolenku tak ju ma. Opýtal sme sa ho, že či nemá zástupcu. Odpovedal:,, Áno mám, ale nie je platený.´´
No pekne, obec má zástupcu, ktorý nemá ani čas zastupovať, pretože je majstrom odborného výcviku vo Fiľakove v škole. My vám ešte ponúkame otrasný pohľad na autobusovú zastávku v obci.
gortva3
Stretávajú sa v nej deti a mladí. Autobusová zástavka slúži ako nejaký klub, futbalová brána a WC. Čo viac k tomu dodať, presvedčte sa sami. Z uhla môjho pohľadu je zjavne vidieť, akoby obec spala jemným zimným spánkom.

| Autor: Externý redaktor | Vydané dňa 23. 06. 2008 | 136 prečítaní | Počet komentárov: 0 | Pridaj komentár | Informační e-mailVytisknout článek | Zdroj: Miroslav Trenka